Gudenåen

 

De sidste 7-8 år har jeg hvert efterår været et par dage ved Gudenåen for at fiske laks. Jeg fisker som regel på strækningen mellem Langå og Bjerringbro med en lille reje monteret med et lille lod, som jeg lade hoppe let henover bunden for at nå ned i de dybe huller hvor laksen står.

Nej....Jeg får absolut ikke laks hver gang jeg er afsted men at gå langs åen i skulderlangt græs og siv med øjnene fast rettet mod det slyngende åløb er en fornøjelse i sig selv.

Jeg ser normalt rigtig mange laks, der vender i overfladen efter insekter eller springer helt ud af vandet, så der er næsten altid en naiv tro på at det nok skal lykkes, og det gør det jo også engang imellem.

 

 

I år var åen i en sørgelig forfatning, der var næsten ingen vand i åen og det har, efter hvad min lokale guide Thorbjørn siger, en meget negativ indflydelse på fiskeriet.

I løbet af de første 3-4 timer hverken så eller hørte jeg noget selvom jeg fiskede på en af de bedst fangende stræk overhovedet nemlig fra Bamsebo Camping og ned til Krumkagen ( et stort S-sving )en lille kilometer længere opstrøms.

Pludselig så jeg en god laks på 2-3 kg springe ud af vandet 30 meter længere nede af åen ud for en lille busk så jeg listede mig forsigtigt ned til stedet og lod min reje drive forsigtigt forbi stedet. Det skete der ingenting ved men ligesom jeg var ved at give op mærkede jeg et forsigtigt nøk i rejen, det føltes ikke som fisk men mere som lidt ålegræs og mit modhug var også derefter, lidt løst og slasket men så tog fanden ved "ålegræsset" og den piskede 10-15 meter opstrøms, sprang ud af vandet og var væk..........Satans. Jeg fiskede videre selv om chancen som regel er væk når de har mærket krogen. Thorbjørn kom forbi og havde selv haft lidt kontakt med en stor hanlaks længere oppe. De går tit i par sagde han og det passede, da jeg for halvtresenstyvende gang lod min reje dumbe ned opstrøms den lille busk og drive ned blev der sgu hugget regulært og jeg gav et modhug  så det sang i både stang og hjul. fuld flex på klingen mens laksen piskede afsted opstrøms i et herligt udløb på en 35-40 meter inden den stillede sig på tværs i strømmen og jeg lige så stille kunne begynde at "pumpe" den forsigtigt tilbage. Jeg lod mig glide ned i vandet for bedere at kunne få udsyn og nå fisken med min ketcher.

De første 2-3 gange den nåede inden for ketcherens rækkevidde tog laksen udløb på 15 meter men tredje gang blev den stille lagt ind over ketcherens kant og herefter hurtigt bragt i sikkerhed på land

Der beundrede jeg så min fangst, en fin hunlaks på 3-4 kg der straks blev renset og lagt hjem i Thorbjørns fryser.

Det blev ikke til flere laks i år men jeg havde lige en chance mere da en ordenlig klippert vendte efter min reje, den får jeg helt sikkert næste år.

 

knæk og bræk

Jens

Guldborgsund Lystfiskerforening 2015

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now